Найпоширеніші помилки при купівлі та експлуатації дубових виробів!

(Помилка → Вирішення)

  1. Прийшли забирати вантаж. Бочку забрали, а пробки і крана немає! Ми ж замовляли! Що робити?!

    По Україні дубові вироби ми відправляємо службами доставки. При отриманні вантажу перевірте кількість місць, яка вказана в товарно-транспортній накладній (декларації) та кількість реально виданих Вам місць. Часто оператор помиляється і видає лише одне місце замість потрібних декількох. Крім цього, при отриманні товару в оператора вкажіть, що Ви хочете оглянути вантаж перед тим, як його забирати. При огляді перевірте його цілісність та повноту комплекту відповідно до вказаної кількості місць та додаткової інформації про відправлення у товарно-транспортній накладній (декларації). Якщо при отриманні товару у Вас виникли якісь проблеми (пошкоджений або не в повному комплекті доставлений вантаж), не поспішайте підписувати документи, а негайно зв’яжіться з нами. Ми допоможемо Вам знайти правильне рішення в даній ситуації.


  2. Хотіли замовити дубову бочку для коньяку на 100л, обручі зі звичайного металу. Дівчина-оператор сказала, що в наявності даних бочок немає, але можуть виготовити протягом одного тижня. При цьому від мене вимагали авансовий платіж у розмірі 100грн. Хто це таке бачив і чув! Я заплачу наперед гроші, а вони мені ніякої гарантії не дають, що відішлють бочку. Я ж натомість можу їм надати всі свої персональні дані (ПІП, домашню адресу, телефон). Мене всі в селі поважають, а тут мені таке говорять! Аферисти!

    При замовленні дубових виробів, які відносяться до наступних трьох груп, а саме:

    • «неходові» (переважно це дубові бочки для напоїв з обручами зі звичайного металу об’ємом понад 50л, а також дубові бочки для напоїв з обручами із нержавіючого металу об’ємом понад 110л),
    • не стандартні за характеристиками,
    • оптові партії,

    Вам необхідно внести авансовий платіж у розмірі 100-300грн. Таким чином Ви підтверджуєте надійність своїх намірів, а ми більш впевнено будемо виготовляти Ваше індивідуальне замовлення.

    При замовленні стандартних ходових виробів аванс не береться.


  3. Отримали замовлення тиждень тому. Все дуже сподобалося: хороша робота, швидко відправили виріб. Дубову бочку розпакували, поставили на кухні, нічим не заливали, так як займатися її підготовкою та заливати напій планували пізніше. Через тиждень у бочці між дощечками з’явилися щілини. Чому?

    При розмові з клієнтом ми дізналися, що температура в приміщенні, де зберігалася бочка була вища, ніж 26°С, а відносна вологість повітря – дуже низька. Бочка для напоїв – це не меблі, це специфічна посудина, яка вимагає належних умов зберігання.

    Замовлений у нас дубовий виріб при відправці запакований у поліетиленову плівку. До першого заливання рідиною зберігайте бондарний виріб, ретельно загорнувши у поліетилен. Плівка захистить порожню дубову ємність від пересихання, якщо у Вас недостатній рівень вологості (менше 75%) та висока температура (вище +16°).


  4. Придбали дубову бочку для настоювання спирту. Підготували її згідно інструкції (пропарювали, вимочували 3 тижні водою). Коли залили спирт, то напій з часом почав текти по торцях клепки

    Торцеві частини клепок не герметизував, бо вирішив, що це зайвий етап в підготовці дубової бочки, та й повністю не зрозумів, де і як правильно фарбувати! (Ці дані ми пізніше дізналися в ході телефонної розмови).

    Герметизація торцевих частин клепок є обов’язковою. Виконується вона до процесу пропарювання бочки, поки вона суха. Класично герметизуються:

    • торцеві частини клепок (тут повністю відкриті капіляри дуба, бо клепка обрізана, оскільки має відповідати стандартній довжині);
    • стик клепок і дна;
    • декілька сантиметрів самого дна по колу з обох боків бочки.

    Герметизація найчастіше відбувається масляною фарбою або лаком, якщо цього вимагає естетичний вигляд. Це профілактичний захід, який завжди виконується на коньячно-винних заводах для надійного довгострокового зберігання вина та для зниження непродуктивних втрат напою через можливе капілярне просочування (оскільки з часом напій пробирається в глиб клепки, добирається до пучків капілярів, які відкриті з обох боків клепки) та через надлишкове випаровування рідини (саме через виступаючу торцеву частину клепки відбуваються найбільші втрати напою).

    Звертаємо увагу, що фарбу потрібно наносити якісно, в декілька шарів (поліпшене фарбування), щоб закрити всі відкриті капіляри!

    Якщо Ви проігнорували цей етап і почали замочувати бочку, то додали собі багато зайвої роботи, оскільки деревина стала вологою і пофарбувати її без висушування буде неможливо. Доведеться до двох тижнів просушувати бочку, відкривши отвори, потім підбивати обручі, якщо вони ослабнуть, після цього герметизувати торці її клепок і заново приступати до процесу запарювання та вимочування.

    Винний і коньячний завод «Коктебель» в Коктебелі. Крим
    Винний і коньячний завод «Коктебель» в Коктебелі. Крим
    Масандрівський завод марочних вин
    Масандрівський завод марочних вин

  5. Придбали у вас дубову бочку для коньяку. Підготовку бочки згідно інструкції розпочали з герметизації торцевих частин клепок. В процесі покриття торців та уторів лаком вирішили покрити їм всю бочку, щоб зберігався її зовнішній вигляд. Чи не вплине це на смак напою в процесі настоювання?

    Лаком покривати всю бочку не потрібно, тому що при цьому на поверхні бочки утворюється суцільна плівка, яка перешкоджає деревині «дихати» і не дозволяє відбуватися процесам газообміну. Крім цього, є ще цілий ряд причин, які не дозволяють це робити.


  6. Придбали у вас дубову бочку, загерметизували торцеві частини клепок, вимочували день, залили напій. Залитий напій одразу почав просочуватися між дощечками. Що робити, ми ж зробили все згідно ваших інструкцій?

    Отримали дубову бочку. Дуже хороша робота (лише з першого погляду). Залили напій. Спочатку він почав просочуватися між клепками, що припинилося через 5 днів. Через два місяці ми вирішили спробувати напій на смак. Коли відкрили кран, то з бочки потік чорний напій! Куштувати його на смак не наважилися

    Одним із важливих етапів підготовки бочки до експлуатації є вимочування, яке потрібне для набрякання клепок та замикання щілин, а також для вимивання надлишкових дубильних речовин, що можуть перенаситити дубовим смаком напій або продукти, котрі планують засолювати, а також офарбувати їх у надто темний колір. Для бочки, яку Ви будете використовувати для заливання вина, процес вимочування повинен тривати не менше 3-4 тижнів, для заливання коньяку – не менше 2-3 тижнів, для діжки або кадки для соління1-2 тижнів. Якщо Ви проігноруєте ці вимоги, то, по-перше, бочка не набухне від води, а отже буде вбирати Ваш напій і даватиме протікання. По-друге, напій буде дуже темного кольору, аж до чорного, бо зайві дубильні речовини Ви не забрали, адже бочка заливається вперше.

    Детальні інструкції по підготовці дубових бочок для вина, коньяку тощо дивіться у розділі «Інструкції»


  7. Плануємо придбати у вас дубову бочку на 10-20 літрів. Дочка у нас народилася. Хочемо настоювати у бочці вино, а коли дочці виповниться 10 років, розіп’ємо напій всією родиною

    Хочемо придбати у вас дубову бочечку, щоб настоювати коньяк років 5!

    Головною метою настоювання напою в бочці є надання йому тонкого аромату дерева. Термін настоювання залежить від об’єму та віку самої дубової бочки, а також від смаку та аромату напою, який Ви бажаєте отримати. Чим менший розмір бочечки, тим менше часу необхідно для настоювання напою. Настоювання напою в новій бочці також буде набагато швидшим, ніж при повторному використанні. Тому ці нюанси необхідно враховувати. Щоб не прогадати, краще періодично перевіряти готовність напою на смак протягом періоду настоювання.


  8. Придбали у вас дубову бочку для вина з дерев’яним краном та двома пробками. Одна пробка під заливний отвір, а що з іншою робити ми так і не зрозуміли?

    Якщо Ви придбали бочку для напоїв з дубовим краном і додатковою пробкою в отвір під кран, то кран можете одразу відкласти до періоду розливу напою, а пробку постійно використовуйте в процесі підготовки бочки до заливання напою та під час його настоювання, бо дерев’яний кран не може стояти як пробка, він використовується тільки для розливу.


  9. Придбали у вас дубову бочку для вина з дерев’яним краном та двома пробками. Кран відклали до періоду розливу напою, а пробку використовували під час підготовки бочки та поставили на час настоювання. Через деякий період помітили, що через пробку почав просочуватися напій

    Напій почав просочуватися через пробку внаслідок того, що Ви не за герметизували виступаючий край пробки і через її відкриті капіляри, розташовані горизонтально (поздовж), відбулось просочування. Тому, коли кран замінює пробка, її герметизації також потрібно приділити увагу, а саме: пофарбувати ту частину, яка виступає за межі бочки. При цій процедурі герметизуються відкриті капіляри дуба, що перешкоджає просочуванню напою. Для фарбування найчастіше використовується масляна фарба або лак (якщо цього вимагає естетичний вигляд).

     

  10. Придбали у вас відро-водоспад для бані. Прикріпили на стіну, почали використовувати. Через деякий час, в період між використанням даного виробу, почали помічати, що з’являються щілини між дубовими дощечками. Допоможіть, будь ласка, ліквідувати дану проблему

    Дубові вироби для бані потрібно постійно тримати наповненими водою, щоб не розсихалися. Воду змінювати не рідше одного разу на тиждень, щоб вона не протухла. В умовах низьких температур воду можна змінювати рідше.


  11. Придбали у вас запарник для віників. Залили його водою. Вода через деякий час стала коричневого кольору. Що робити?

    Воду в коричневий колір офарбовують дубильні речовини, що містяться в матеріалі, з якого виготовлений виріб. Вимивання надлишкових дубильних речовин відбувається за допомогою води, котрою вимочують дубові вироби протягом підготовки їх до експлуатації. Орієнтовно через 5-7 днів вимочування вода перестає забарвлюватися.

    Детальні інструкції по підготовці дубових виробів для бані дивіться у розділі «Інструкції».


  12. Замовили у вас пивний кухоль. При отриманні даного виробу (огляді вантажу), вирішили перевірити його цілісність, заливши холодною водою з-під крана. При цьому виявилося, що кухоль протікає. Забирати замовлення відмовилися

    При отриманні виробів Ви можете перевірити їх цілісність лише зовні, чи немає тріщин та інших явних зовнішніх пошкоджень. Подальше використання та підготовка дубових виробів повинні проводитися згідно інструкцій. Якщо виникають запитання, зв’язуйтеся з нами за телефонами. Краще перепитати, ніж зробити неправильно, а потім переробляти!


  13. Ми замовляли у вас бочку з обручами із нержавіючого металу, а ви прислали бочку з обручами із чорного металу, який пофарбований в білий колір. Ми ж платили за нержавійку?

    Це не фарба, а захисний скотч. Зніміть його і побачите обручі з нержавіючого металу.


Якщо у Вас виникають питання в процесі підготовки бондарних виробів, дзвоніть, ми надамо Вам консультацію!