Як підготувати нову дубову бочку та кадку під соління. Поради та інструкція щодо замочування дубових діжок

Перед використанням дубову діжку обов’язково потрібно пропарити та вимочити. Це робиться для того, щоб ємність вимилася, віддала надлишкові дубильні речовини та набрякла.

Підготовка нової дубової діжки та кадки для соління включає в себе декілька етапів:

  1. Пропарювання.
  2. Вимочування.
  3. Промивання гарячою та холодною водою.
  4. Заповнення соліннями.

1. Пропарювання.

Спочатку дубова діжка має пропаритися паром гарячої води. Пар пришвидшує процес набрякання клепки, і дрібні щілини швидше замикаються, а бочка дезінфікується.

Для цього діжку заповнюють на третину кип’ятком і розгойдують таким чином, щоб гаряча вода «пробіглася» по всій її внутрішній частині. Потім бочку накривають плівкою, на яку кладеться товста тканина (ковдра, ватник), щоб діжка добре пропарилася. Гарячу воду залишають у дубовій діжці до тих пір, поки вона не втратить пароутворюючої здатності (по часу близько 30 хвилин). Після цього воду зливають. Цю процедуру повторюють ще раз.

2. Вимочування.

Вимочування потрібне для остаточного набрякання клепки та для вимивання надлишкових дубильних речовин, які можуть перенаситити дубовим смаком їжу та офарбувати її в коричневий колір.

Діжку заливають до верху холодною водою і міняють її через два-три дні (частота залежить від температури в приміщенні) до тих пір, поки вона перестане офарбовуватися дубом в коричневий колір і не стане світлою. По часу - від 1-го до 2-ох тижнів. Кружок під гніт також вимочують. Його кладуть у залиту водою дубову діжку.

3. Промивання гарячою та холодною водою.

Після вимочування діжку ретельно прополіскують спочатку гарячою водою, а потім холодною.

4. Просушування.

Після промивання дерев'яну дубову діжку перевертають відкритою частиною вниз і дають стекти, а потім заповнюють продуктами – майбутніми соліннями.

Важливі деталі

У перші дні замочування діжки можливе просочування води. Тому обдумайте, в якому місці її краще замочувати, бо вода із дубової діжки може зробити вологою поверхню і офарбувати її в коричневий колір.

Якщо на початку вимочування у виробі є невеликі течі, то діжку потрібно доливати водою. Остаточне закривання дрібних щілин відбувається на п’ятий день вимочування. Важливо в цей день ретельно оглянути діжку. Якщо вона ще має протікання, зателефонуйте нам.

До першого заливання рідиною зберігайте бондарний виріб, ретельно загорнувши у поліетилен. Плівка захистить дубову ємність від пересихання, якщо у Вас недостатній рівень вологості (менше 75%) та висока температура (вище +16°). Зверніть увагу, мова йде про щойно придбаний товар, який ще не контактував з рідиною.

Увага! Не зберігайте дубові бондарні вироби в теплому та сухому приміщенні.

Наголошуємо! Дотримання інструкцій є обов’язковим! Недотримання забирає у Вас право на пред’явлення претензій по несправності виробу до виробника.

Бажаємо успіху.