Класифікація вин

Вино – це алкогольний напій, який виготовляють з виноградного соку шляхом спиртового бродіння.

Вина класифікують на групи за різними ознаками.

В залежності від термінів витримки вина поділяються на:

  • витримані вина (тривалість витримки не менше шести місяців);
  • марочні вина (тривалість витримки не менше півтора року);
  • колекційні вина (це кращі марочні вина, які після закінчення строку витримки в дубовій тарі додатково розливаються в пляшки і витримуються в спеціальних умовах не менше трьох років).

Вина класифікують залежно від концентрації цукру у напої та вмісту спирту наступним чином:

  • сухі вина – концентрація цукру до 0,3%, вміст спирту від 8% до 11%;
  • напівсухі вина – концентрація цукру від 0,5% до 3%, вміст спирту від 9% до 11%;
  • напівсолодкі вина – концентрація цукру від 3% до 8%, вміст спирту від 9% до 13%;
  • десертні напівсолодкі вина – концентрація цукру від 5% до 12%, вміст спирту від 14% до 16%;
  • десертні солодкі вина – концентрація цукру від 14% до 20%, вміст спирту від 15% до 17%;
  • лікерні вина – концентрація цукру від 21% до 35%, вміст спирту від 14% до 17%;
  • міцні вина – концентрація цукру від 1% до 14%, вміст спирту від 17% до 20%;
  • ароматизовані десертні вина – концентрація цукру від 6% до 10%, вміст спирту 16%;

Класифікація вин залежно від терміну витримки та якості:

  • ординарні вина (звичайні типові);
  • високоякісні вина.

Також вина поділяють залежно від вмісту вуглекислого газу на:

  • тихі вина;
  • ігристі або шипучі вина – наявна велика кількість вуглекислого газу.

Залежно від кольору винограду, з якого виготовлено вино, його поділяють на три групи:

Існує велика кількість різноманітних типів вин. Основними з них є: вермут, портвейн, мадера, кагор, малага, марсала, херес, токай і шампанське.