Види і вік коньяку в залежності від витримки його в дубовій бочці

Коньяк - міцний алкогольний напій, що виготовляється з коньячного спирту, отриманого перегонкою вже оброблених виноградних виноматеріалів. Спирт міцністю 62-70% витримують у дубових бочках, в яких він набуває смаку та кольору. Для зниження міцності використовують дистильовану воду.

За термінами витримки спиртів коньяки поділяють на:

  • ординарні;
  • марочні;
  • колекційні

Ординарні коньяки виготовляються зі спиртів, витриманих в дубових бочках від 3 до 5 років. Вони бувають трьох типів і відрізняються віком, міцністю і кількістю зірочок на етикетках, які позначають термін витримки спирту, з якого виготовлений коньяк (три зірочки - витримка в дубовій бочці 3 роки, чотири - 4 роки і п'ять -5 років).

Марочні коньяки виготовляють з різних сортів винограду і високоякісних спиртів різних термінів витримки в дубовій бочці, але не менше 6 років. За термінами витримки марочні коньяки поділяються на такі групи:

  • (КВ) спирт 6-7-річної витримки (коньяки витримані);
  • (КВВК) спирт 8-10-річної витримки (коньяки витримки вищої якості);
  • (КС) спирт витриманий більше 10 років (коньяки старі);
  • (ДС) спирт витриманий 20 років і більше (дуже старі).

Колекційні коньяки виготовляються на основі марочних коньяків, які ще додатково три роки витримуються в дубових бочках.