Особливості витримки напоїв в дубових бочках

Напої, які протягом певного часу контактують з деревиною дубової бочки, набувають витонченого, неповторного смаку, а саме, ароматів ванілі, кокосу, скоринки підсмаженого хліба, кави, гвоздики, диму, кедра, тютюну та ін. Тому справжні винороби ніколи не проміняють витримку напою в дубовій бочці на будь-яку іншу технологію.

Звичайно, кожному напою притаманні певні особливості витримки в бочці. На це варто звернути увагу, якщо немає достатнього досвіду у виноробстві.

Для витримки міцних спиртних напоїв, в основному, використовують нові дубові бочки, для коньяку – нові та ті, які використовувалися для настоювання коньяку (при чому, коньяк у бочку для повторного використання заливають відразу після розливу попереднього напою).

Багатьом білим винам витримка в дубовій бочці взагалі не потрібна, крім таких як Шардоне та декільком іншим. Червоні вина потребують витримки в дубовій бочці, вона надає напою легкого аромату дерева. Час витримки білих вин значно менший, ніж червоних.

Зверніть увагу, що період перебування напою в дубовій бочці залежить від її розміру та кількості разів її використання. Чим менша бочка і чим менше разів вона використовувалася, тим швидше в ній буде визрівати напій. Тому радимо періодично перевіряти готовність залитого продукту, щоб він не перестояв.