Про переваги та користь дубової бочки

У всьому світі найкращою тарою для витримки вина, коньяку й ряду інших напоїв вважається дубова бочка. Така популярність пояснюється багатьма її характеристиками і, в першу чергу, матеріалом, з якого зроблена бочка. Дуб має гарну щільність і не пропускає рідини, але не перешкоджає газообмінним процесам, які необхідні для визрівання напою. Це переваги виключно дубової бочки. Ємності із нержавійки, кераміки, пластмаси, скла практично не пропускають кисню, вони не «дихають».

Дубова бочка дуже впливає на смакову гаму напою та його післясмак. Одними із вирішальних факторів формування смаку є кисень, ступінь опалу середини бочки, спосіб висушування клепки, речовини, які входять до складу деревини тощо. Все це дуже впливає на напій і здатне наситити його смак і аромат великою кількістю відтінків, серед яких ноти дуба, тютюну, спецій (ванілі, гвоздики), трав, квітів, смаженого хліба, диму, лісового горіха, мигдалю, кокоса, шоколаду, карамелі та ін.

Ще однією перевагою дубової бочки перед іншими ємностями є те, що напій в ній постійно знаходиться в природному, здоровому, живому стані. Витриманий в дубовій бочці напій не містить консервантів, барвників та інших шкідливих речовин, що часто є характерним для напоїв з інших ємностей.

Дерев'яна бочка більш стійка до руйнівних коливань температури, ніж скляні бутлі (банки), а отже вино, налите в бочки, зберігається довше. Крім цього, дубова бочка не пропускає світло, що допомагає вину зберегти колір.

Важливим аргументом переваги бочки із дуба, як ємності для напоїв, є її властивість впливати на їх користь. Це джерело енергії, сили та здоров'я.

Ви відразу відчуєте плюси та переваги дубової бочки і оціните смак її вмісту.