Як підготувати нову дубову бочку під вино. Поради та інструкція щодо замочування дубових бочок

Підготовка нової дубової бочки для вина включає в себе декілька етапів:

  1. Герметизація торцевих частин клепок.
  2. Пропарювання.
  3. Вимочування.
  4. Промивання содою.
  5. Промивання гарячою та холодною водою.
  6. Заливання вином.

1. Герметизація торцевих частин клепок.

Враховуючи те, що текучість вина значно вища текучості води, рекомендуємо до процесу пропарювання торці й утори бочки покрити натуральною масляною фарбою (або лаком, якщо цього вимагає естетичний вигляд) так, як це робиться на коньячних і винних заводах. Це профілактичний захід, який виконується для надійного довгострокового зберігання вина та для зниження непродуктивних втрат напою через можливе капілярне просочування та надлишкове випаровування рідини (саме через виступаючу торцеву частину клепки відбуваються найбільші втрати напою).

Масляна фарба наноситься до процесу пропарювання, поки бочка суха. Після замочування цю процедуру виконати важко, бо деревина стає волога і фарба не «береться». В такому разі потрібно буде зробити повне висушування ємності.

Стандартно фарбуються такі частини бочки: торець клепок, стик клепок та дна, а також 1-4 см. самого дна (в залежності від розміру бочки) по колу. Це стосується обох днищ.

Загальноприйнятим у коньячно-винній промисловості є використання фарби таких кольорів: для білих вин – зелена, для червоних – червона, для коньяків та спиртних напоїв – біла. В приватному виноробстві використовуються фарби й інших кольорів, різноманітні лаки та ін. Таким чином, одночасно відбувається і герметизація капілярів, і маркування дубових бочок.

Звертаємо увагу, що фарбу потрібно наносити якісно, в декілька шарів (поліпшене фарбування), щоб закрити всі відкриті капіляри. Детальніше дивіться на фото нижче.

Масандрівський завод марочних вин
Масандрівський завод марочних вин
Масандрівський завод марочних вин
Масандрівський завод марочних вин
Єреванський винно-коньячний завод "Ной". Вірменія
Єреванський винно-коньячний завод "Ной". Вірменія
Винний і коньячний завод «Коктебель» в Коктебелі. Крим
Винний і коньячний завод «Коктебель» в Коктебелі. Крим
Винний і коньячний завод «Коктебель» в Коктебелі. Крим
Винний і коньячний завод «Коктебель» в Коктебелі. Крим
Інкерманський винний завод
Інкерманський винний завод
Винні заводи Німеччини
Винні заводи Німеччини
Винні погреби Італії
Винні погреби Італії
Компанія «Вино Мадейри». Португалія
Компанія «Вино Мадейри». Португалія
Приватна виноробня. Франція
Приватна виноробня. Франція
Пивоварня Boon Brewery, розташована в Lembeek. Бельгія
Пивоварня Boon Brewery, розташована в Lembeek. Бельгія
Винниий завод в Ла-Риоха. Іспанія.
Винниий завод в Ла-Риоха. Іспанія.

2. Пропарювання.

Після процедури герметизації дубова бочка має пропаритися паром гарячої води. Пар пришвидшує процес набрякання клепки, і дрібні щілини швидше замикаються, а бочка дезінфікується.

Для цього ємність заповнюють на третину кип’ятком і розгойдують таким чином, щоб гаряча вода «пробіглася» по всій її внутрішній частині. Гарячу воду залишають у бочці до тих пір, поки вона не втратить пароутворюючої здатності (по часу близько 30 хвилин). Верхня пробка закривається нещільно. Після цього воду зливають через верхній (заливний) отвір бочки, відкривши кран з боку. Якщо замість крана стоїть пробка, її треба витягнути.

Цю процедуру повторюють ще раз.

3. Вимочування.

Вимочування потрібне для остаточного набрякання клепки та для вимивання надлишкових дубильних речовин, які можуть перенаситити дубовим смаком напій, а також офарбувати його у надто темний колір.

Бочку заливають до верху холодною водою і міняють її через два-три дні (частота залежить від температури в приміщенні) до тих пір, поки вона перестане офарбовуватися дубом в коричневий колір і не стане світлою. Цей процес може тривати 3-4 тижні. Зливають воду через верхній отвір бочки, відкривши кран. Якщо замість крана стоїть пробка, її треба витягнути.

4. Промивання содою.

Після вимочування дубову бочку промивають гарячим 2-х процентним розчином кальцинованої соди (це 20 г. соди на 1 л. води або 200 г. на 10 л.). Цим розчином ємність має бути заповнена приблизно на половину. Соду варто не засипати в бочку, а заливати, попередньо розчинивши в невеликій кількості води. Промивати дубову бочку можна розгойдуючи в руках або качаючи по землі протягом 30-40 хв.

5. Промивання гарячою та холодною водою.

Розчин води з содою виливають, а дерев'яну бочку декілька раз ретельно прополіскують гарячою водою до тих пір, поки сода не вимиється і вода не стане абсолютно чистою.

Потім для охолодження промивають холодною водою.

Вимиту дубову бочку перевертають верхнім отвором вниз, витягують пробки, відкривають кран і дають стекти залишкам води, після чого відразу заливають вином.

Важливі деталі

У перші дні замочування бочки можливе просочування води. Тому обдумайте, в якому місці її краще замочувати, бо вода із дубової бочки може зробити вологою поверхню і офарбувати її в коричневий колір.

Якщо на початку вимочування у виробі є невеликі течі, то бочку потрібно доливати водою. Остаточне закривання дрібних щілин відбувається на п’ятий день вимочування. Важливо в цей день ретельно оглянути бочку. Якщо вона ще має протікання, зателефонуйте нам.

Якщо дубова бочка великих розмірів, то процедуру замочування Ви зможете зробити розгойдуючи її на землі або на іншій підготовленій поверхні, попередньо обміркувавши настил, щоб дерево не забруднилося.

Виливати воду з бочки легше і швидше через верхній отвір, відкривши при цьому кран. Якщо замість крана стоїть пробка, то її треба витягнути.

Коли кран заміняє пробка, її герметизації також потрібно приділити увагу, а саме: пофарбувати ту частину, яка виступає за межі бочки. Як варіант, можна проварити пробку в бджолиному воску або парафіні.

Зверніть увагу, що час витримки напою в дубовій бочці залежить від її розміру та кількості разів її використання. Чим менша бочка і чим менше разів вона використовувалася, тим швидше в ній буде визрівати напій. Тому радимо, періодично перевіряти готовність залитого продукту, щоб він не перестояв.

До першого заливання рідиною зберігайте бондарний виріб, ретельно загорнувши у поліетилен. Плівка захистить дубову ємність від пересихання, якщо у Вас недостатній рівень вологості (менше 75%) та висока температура (вище +16°). Зверніть увагу, мова йде про щойно придбаний товар, який ще не контактував з рідиною.

Увага! Не зберігайте дубові бондарні вироби в теплому та сухому приміщенні.

Наголошуємо! Дотримання інструкцій є обов’язковим! Недотримання забирає у Вас право на пред’явлення претензій по несправності виробу до виробника.

Підготовка дубових бочок до використання. Бажаємо успіху.