Як підготувати нові бондарні вироби для бані? Поради та інструкція щодо замочування дерев’яних банних аксесуарів

Підготовка нових дубових виробів для бані (відра-водопаду, відра, запарника, шайки тощо) включає в себе такі етапи:

  1. Пропарювання.
  2. Вимочування.

1. Пропарювання дубових виробів

Спочатку банні аксесуари потрібно пропарити паром гарячої води. Пар пришвидшує процес набрякання клепки, і дрібні щілини швидше замикаються.

Для цього виріб заповнюють на третину кип’ятком і розгойдують таким чином, щоб гаряча вода «пробіглася» по всій його внутрішній частині. Потім дубовий виріб накривають плівкою, на яку кладеться товста тканина (ковдра, ватник), щоб він добре пропарився. Гарячу воду залишають до тих пір, поки вона не втратить пароутворюючої здатності (по часу близько 30 хвилин). Після чого воду зливають.

2. Вимочування дубових виробів

Вимочування потрібне для остаточного набрякання клепки та для вимивання дубильних речовин, які в перші дні будуть офарбовувати воду в коричневий колір.

Дубовий виріб заливають до верху холодною водою і змінюють її через два-три дні до тих пір, поки вода не стане світлою. По часу це приблизно 5-7 днів. Після чого вироби використовують безпосередньо за призначенням.

Важливі деталі!

У перші дні замочування банних аксесуарів можливе просочування води. Тому обдумайте, в якому місці це краще робити, бо вода з дубового виробу може зробити вологою поверхню і офарбувати її в коричневий колір.

Якщо на початку вимочування у бондарному виробі є невеличкі течі, то його потрібно доливати водою. Остаточне закривання дрібних щілин відбувається на п’ятий день вимочування. Важливо в цей день ретельно оглянути виріб. Якщо він ще має протікання, зателефонуйте нам.

Звертаємо увагу! Дубовий виріб для бані зберігайте обов’язково наповненим водою. Воду змінюйте не рідше одного разу на тиждень, щоб вона не протухла.

До першого заливання рідиною зберігайте бондарний виріб, ретельно загорнувши у поліетилен. Плівка захистить дубову ємність від пересихання, якщо у Вас недостатній рівень вологості (менше 75%) та висока температура (вище +16°). Зверніть увагу, мова йде про щойно придбаний товар, який ще не контактував з рідиною.

Увага! Не зберігайте дубові бондарні вироби в теплому та сухому приміщенні.

Наголошуємо! Дотримання інструкцій є обов’язковим! Недотримання забирає у Вас право на пред’явлення претензій по несправності виробу до виробника.

Бажаємо успіхів.