Як підготувати дубову бочку до повторного використання

Підготовка дубових бочок, які були у використанні, передбачає ряд гігієнічних процедур, обумовлених тим напоєм та продуктами, під які будуть використовуватися бочки.

Дубові бочки для коньяку

Дубові бочки, які звільнили від спиртних напоїв, підлягають негайному заливанню коньячним спиртом.

Після спиртних напоїв бочки не можна залишати порожніми, бо вони схильні до швидкого розсихання. Причина в тому, що спирти забирають з дерева бочок багато речовин, дуже виснажуючи їх. Дубові бочки після спиртів не рекомендують залишати порожніми більше однієї доби. Їх знову варто використовувати.

Дубові бочки для вина

Дубові бочки, які звільнилися з-під вина, не потребують особливої обробки, окрім споліскування, якщо вони відразу будуть заливатися.

Якщо ж бочка після використання стояла деякий час на зберіганні, то, перш ніж бути залитою вином, вона має пройти ряд підготовчих процедур.

  • Перед повторним використанням спочатку перевіряють обручі бочки, і якщо вони почали рухатися через всихання дубової клепки, то їх опускають нижче за допомогою молотка і набійки, щоб вони сильніше стиснули бочку.
  • Потім бочку споліскують холодною водою, щоб промити.
  • Пропарюють, з метою швидшого закриття дрібних щілин. Для цього діжку заповнюють на третину кип’ятком і розгойдують таким чином, щоб гаряча вода «пробіглася» по всій її внутрішній частині. Гарячу воду залишають у бочці до тих пір, поки вона не втратить пароутворюючої здатності (по часу близько 30 хвилин). Верхня пробка при цьому закривається нещільно.
  • На 5-ть днів дубову бочку заливають холодною водою для забезпечення повного набрякання деревини. Воду міняють через два-три дні (частота залежить від температури в приміщенні).
  • Після замочування промивають протягом 20-30хв. гарячою водою із кальційованою содою (200г. на 10л. води).
  • Споліскують декілька раз гарячою водою до повного вимивання соди.
  • Останнє споліскування холодною водою.

Дубові діжки для солінь

Дубові діжки, які звільнилися з-під солінь, не потребують особливої обробки, окрім споліскування, якщо вони відразу будуть заповнюватися продуктами.

Якщо ж діжка після використання стояла деякий час на зберіганні, то, перш ніж бути заповненою соліннями, вона має пройти ряд підготовчих процедур.

  • Перед повторним використанням спочатку перевіряють обручі діжки, і якщо вони почали рухатися через всихання дубової клепки, то їх опускають нижче за допомогою молотка і набійки, щоб вони сильніше стиснули діжку.
  • Потім дубову діжку споліскують холодною водою, щоб промити.
  • Пропарюють гарячою водою з метою швидшого закриття дрібних щілин. Для цього діжку заповнюють на третину кип’ятком і розгойдують таким чином, щоб гаряча вода «пробіглася» по всій її внутрішній частині. Потім діжку накривають плівкою, на яку кладеться товста тканина (ковдра, ватник), щоб діжка добре пропарилася. Гарячу воду залишають у дубовій діжці до тих пір, поки вона не втратить пароутворюючої здатності (по часу близько 30 хвилин). Після цього воду зливають.
  • На 5-ть днів дубову бочку заливають холодною водою для забезпечення повного набрякання деревини. Воду міняють через два-три дні (частота залежить від температури в приміщенні).
  • Промивають гарячою водою із кальційованою содою (200г. на 10л. води) за допомогою щітки.
  • Споліскують декілька раз гарячою водою до повного вимивання соди.
  • Останнє споліскування холодною водою.
>