Як зберігати порожню дубову бочку?

Зберігання дубових бочок з-під коньяку

Дубові бочки, які звільнили від спиртних напоїв, підлягають негайному заливанню коньячним спиртом.

Після спиртних напоїв бочки не можна залишати порожніми, бо вони схильні до швидкого розсихання. Причина в тому, що спирти забирають з дерева бочок багато речовин, дуже виснажуючи їх. Дубові бочки після спиртів не рекомендують залишати порожніми більше однієї доби. Їх знову варто використовувати.

Зберігання дубових бочок з-під вина

Якщо до наступного заливання є певний часовий проміжок і дубові бочки будуть стояти на збереженні, то вони мають пройти обробку, щоб після вина не завелися організми грибкового та іншого походження (погано оброблені бочки після вина швидко закисають).

  1. Спочатку бочку споліскують декілька разів холодною водою для вимивання осаду.
  2. Потім, для вимивання винного каменю, бочку промивають гарячим 2-х процентним розчином кальційованої соди (це 20 г. соди на 1 л. води або 200 г. на 10 л.). Цим розчином ємність має бути заповнена приблизно на половину. Соду варто не засипати в діжку, а заливати, попередньо розчинивши в невеликій кількості води. Промивають дубову бочку, розгойдуючи в руках або на землі.
  3. Після цього споліскують декілька разів гарячою водою до повного вимивання соди.
  4. Потім промивають холодною водою.
  5. Просушують до повного висихання, відкривши пробки або пробку та кран, перевернувши дубову бочку верхнім отвором донизу.
  6. Коли бочка стане сухою, окурюють сіркою. Закривають пробкою, щоб газ не виходив, і ставлять на зберігання.

Окурюється бочка сіркою за допомогою пристрою, який називається окурник. Його можна придбати у винних магазинах, через інтернет або зробити самим. Важливими деталями окурника є чашечка на одному кінці його основи і пробка - на іншому. Чашечка із сіркою, що горить, опускається через верхній отвір бочки в середину, а пробка закриває його, поки горить сірка. Пробку окурника при закриванні отвору в бочці легко замінити ганчіркою. Сірку також можна придбати у винних магазинах або через інтернет. Вона може бути у вигляді таблеток (від 2-х до 10-ти г.), порошку тощо. Окурювати бочку потрібно охайно, щоб шматочки сірки не потрапили в середину, бо потім можуть зіпсувати смак вина. Орієнтовна кількість сірки, яка потрібна для окурювання бочки, - 1г. на 10л. об’єму. Через місяць, якщо запах її ослаб, бочку повторно окурюють.

Зберігають порожні дубові бочки, окурені сіркою, у вологому (вологість не менше 75%), прохолодному місці, яке добре провітрюється для того, щоб деревина довше зберігала природну вологість і бочка не розсихалася. Якщо немає можливості забезпечити такі умови, то ризик розсихання бочки буде високий. В такому випадку дубову тару заливають водою з додаванням певних консервантів. Ось декілька варіантів:

  • бочку заливають 0,1% розчином сірчаної кислоти і систематично доливають водою;
  • також бочку можуть наповнювати водою з додаванням лимонної кислоти і піросульфіту калію (на 1л. води орієнтовно додають 1г. лимонної кислоти та 2г. піросульфіту калію, бочку систематично доливають водою, розчин міняють через рік).

Зберігання дубових діжок з-під солінь

Дубові діжки, які звільнилися з-під солінь, споліскують холодною водою, потім промивають гарячою водою із содою за допомогою щітки, гарячою водою - до повного вимивання соди, холодною водою - для охолодження, просушують і ставлять на зберігання.

Зберігають порожні дубові діжки у вологому (вологість не нижча 75%), прохолодному місці для того, щоб у дереві довше залишалася природна вологість і діжка не розсихалася. Якщо немає можливості забезпечити такі умови, то розсихання діжки регулюють за допомогою води, заливаючи нею ємність на певний час. Але цей процес ретельно контролюють, щоб вода не протухла. Для страхування у воду можуть класти кремінь, а діжку з водою ховають від прямого потрапляння світла і не забувають частіше міняти воду.

Як зберігати нову дубову бочку до моменту її використання

Якщо Ви придбали дубову бочку, але плануєте використовувати її не відразу, а через деякий час, то зберігайте, ретельно загорнувши в поліетилен. Зверніть увагу, мова йде про щойно придбану бочку, яка ще не контактувала з рідиною. Така бочка суха. Плівка буде захищати бочку від пересихання, якщо у вас недостатній рівень вологості, а сухий стан дуба буде запобігати розвитку мікроорганізмів.

Важливо!

Ще раз наголошуємо. Порожні дубові бочки потрібно зберігати у ВОЛОГОМУ (вологість не менше 75%), ПРОХОЛОДНОМУ місці (льох, підвал тощо), щоб у клепці бочок довше залишалася природна вологість. У протилежному випадку буде ризик розсихання бочки. Приміщення має ПРОВІТРЮВАТИСЯ, бути БЕЗ грибкових утворень. Бочки повинні стояти не на землі, а на підготовлених підставках, настилах, брусках.