Хвороби та дефекти вина

Якщо порушувати технології виготовлення вина або умови їх зберігання та настоювання, то це може призвести до виникнення різних хвороб та дефектів, які на даний час, на жаль, є дуже поширеними у виноробстві.

Хвороба вина – це зміна складу вина, яка виникає в результаті життєдіяльності різних хвороботворних мікроорганізмів. До найпоширеніших з них належать: цвіль, оцтове скисання, молочнокисле бродіння, мишачий присмак, ожиріння (тягучість, в'язкість) та інші хвороби.

Дефекти вина – це зміна якості вина, яка виникає в ньому в результаті фізико-хімічних або біохімічних процесів. При цьому може змінюватися забарвлення вина, можуть з'являтися сторонні присмаки (терпкий, гіркий смак, дріжджовий присмак) і запахи, може випадати осад.

До основних причин виникнення хвороб та дефектів вина можна віднести:

  • використання недоброякісної сировини (хворого, забрудненого винограду);
  • порушення технології виготовлення;
  • недостатня дезінфекція тари і обладнання;
  • використання підсобних матеріалів низької якості;
  • недотримання умов витримки та зберігання напою.

Заходи щодо попередження та боротьби з даними недоліками вина:

  • ретельна дезінфекція тари та обладнання;
  • сортування винограду;
  • регулярне доливання неповних ємностей здоровим вином при витримці напою;
  • зберігання вина при низьких температурах тощо.

Попередження та своєчасне виявлення хвороб та дефектів вина має дуже важливе значення для здоров’я та самопочуття майбутніх споживачів.